Hoe het anders kan met de jeugdzorg

      Reacties uitgeschakeld voor Hoe het anders kan met de jeugdzorg

Transitie? Focus op passend onderwijs!
Voor het Tijdschrift Jeugdbeleid schreef ik het artikel ‘Hoe het anders kan met de jeugdzorg. Transitie? Focus op passend onderwijs.’

Het roer om
In de huidige transitie van de jeugdzorg maken de gemeenten twee kapitale fouten.
Eén: ze voeren niet de basale discussie over hun verantwoordelijkheid. Worden we zorginkoper, zoals nu de zorgverzekeraars en de provincies? Of willen we een ander systeem, bijvoorbeeld alles via een persoonsgebonden budget? Het lijkt er op dat de gemeenten de bestaande contracten met alle zorgaanbieders gaan (of moeten) overnemen. Dan gaan we van de regen in de drup.
Twee: veel gemeenten omarmen een visie, bijvoorbeeld ‘positief opvoeden’, of willen dat alles in de wijk of via het Centrum voor jeugd & gezin (CJG) gaat lopen. Maar dat is het verplaatsen van kantoren. En, een grootse visie leidt niet vanzelf tot ander gedrag.
Ik zou zeggen: ‘gooi het roer om’. Organiseer de jeugdzorg in en om het onderwijs en de voorschoolse voorzieningen. Alle kinderen zitten in het onderwijssysteem. Als er problemen thuis zijn, poppen ze op in het onderwijs. Als een leerling een stoornis heeft, ziet de school dat, na de ouders, direct en vaak als eerste. Organiseer vanuit dat perspectief de jeugdzorg in de multimodale combinatie van gezin, onderwijs en jeugdzorg.

Download het artikel:
Focus jeugdzorg op passend onderwijs.