10 KILOMETER HARDLOPEN

      Geen reacties op 10 KILOMETER HARDLOPEN

Trainingsprogramma naar een wedstrijd van 10 kilometer

Ik geef al bijna vijftien jaar twee keer per week een looptraining bij Run2gether in Ede. Ik beleef veel plezier aan het begeleiden van een loopgroep. Samen trainen in de natuur, beter worden, sportieve uitdagingen.

Hoe bijzonder was de periode van de corona-maatregelen. Eerst vanaf half maart 2020 negen weken geen looptrainingen en daarna vanaf half oktober maar liefst tweeëndertig weken geen groepstrainingen.

In die periodes heb ik de kleine dertig leden van mijn trainingsgroep via e-mailberichten ‘op afstand’ begeleid. Elke week stuurde ik een uitgebreid bericht met het trainingsprogramma voor de volgende week. Dat legde ik uit en ik schreef er vaak interessante informatie bij over trainingsleer en looptechniek. Met mijn collega looptrainer maakte ik zelfs een paar instructiefilmpjes over krachtoefeningen bij de looptraining. Ik hoopte dat de leden van mijn groep zo geïnformeerd en gestimuleerd zouden blijven om alleen door te gaan met hardlopen. Dat is ook redelijk goed gelukt.

Toen eind mei 2021 het weer mogelijk werd om samen de groepstrainingen te gaan oppakken, lag er een grote stapel teksten over looptraining op mijn bureau. In overleg met mijn uitgever besloot ik dat allemaal verder uit te werken tot een boekje met een trainingscyclus van zesentwintig weken gericht op een 10 kilometer wedstrijd. Bovendien staan er zesentwintig korte hoofdstukjes in over diverse onderwerpen uit de trainingsleer.

De trainingen zijn bedoeld voor mensen die hardlopen leuk vinden en dat elke week twee of drie keer (willen) doen. Vooral om fit en in conditie te blijven, maar het ook leuk vinden om zo nu en dan aan een prestatieloop mee te doen.
Het is heel geschikt voor beginnende hardlopers die voor het eerst willen trainen voor een 10 kilometer wedstrijd.
Voor meer ervaren hardlopers is het trainingsschema ook geschikt, bijvoorbeeld door alleen de laatste veertien weken te gebruiken.
De cyclus bouwt stap voor stap op en omvat drie trainingen per week (twee is al voldoende). Het trainingsprogramma is gevarieerd en uitdagend. De belofte is dat als je de trainingen consequent en serieus volgt, je makkelijk een 10 kilometer wedstrijd uitloopt en waarschijnlijk in een snellere tijd dan eerder.

Het boekje is te verkrijgen bij Uitgeverij SWP – Amsterdam.

Maarten Faas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *