‘Heerlijk hardlopen’ is een nieuw boek van Maarten Faas over duurlooptraining. De Edese atletiektrainer overhandigde het eerste exemplaar, op zaterdag 8 september 2018, aan burgemeester René Verhulst na een looptraining. Verhulst, zelf ook actief hardloper, ging mee met de training. Hij vindt ‘Heerlijk hardlopen’ een praktisch en nuttig boek.
Maarten Faas loopt zijn eerste hardloopwedstrijd in 1984. Momenteel is hij looptrainer bij Run2gether in Ede. In ‘Heerlijk hardlopen’ analyseert hij de werkzame factoren in de duurlooptraining en laat zien hoe je deze toepast. Hij schetst hoe je zelf een programma kunt opbouwen. Ook gaat hij in op krachttraining, rekken en strekken, looptechniek en blessures.
Waarom een boek over hardlopen?
“Er zijn best veel glossy boeken en websites over hardlopen”, zegt Faas. “Vijf tips om sneller te worden, in 300 woorden. Dat soort werk. Dat gaat vaak voorbij aan beproefde trainingsmethoden en een juiste trainingsopbouw, die juist zo belangrijk zijn. Ik wil nu eens uitvoerig uitleggen waarom ik training geef zoals ik training geef. Dat doen we niet uit de losse pols. Daar zit kennis achter, onderzoek, jarenlange gedeelde praktijkervaring. Wat maakt training nu effectief?”
Wat is je boodschap?
“Hardlopen is leuk en gezond. De gezondheidsraad adviseert om minimaal 2½ uur in de week actief te bewegen. Dat verlaagt het risico op ziekten als diabetes, hartfalen, depressie. Dus meer bewegen! Maar als je gaat hardlopen, doe het dan slim en verantwoord. Kies voor een evenwichtige opbouw. Maak gebruik van een hartslagmeter. Hardlopen is ook eenzijdig, dus doe ook aan krachttraining en techniek. Bovendien, maak gebruik van de kennis die er is over effectieve training.”
Wat is effectief?
“Het gaat dan om een goed gedoseerd trainingsprogramma. Vanuit een scherpe doelstelling in de goede verhouding soms hard en soms rustig trainen. Soms lang en soms kort. Tijd nemen voor herstel. Weten wat, hoe en hoeveel je moet trainen. Hoe je gebruik kunt maken van bijvoorbeeld een hartslagmeter.”
Wat heb je daar nu aan?
“Heel veel hardlopers doen maar wat, elke week hetzelfde rondje. Daar schiet je niet veel mee op als je wilt werken aan een betere conditie. Trouwens er zijn ook heel veel hardlopers die eigenlijk veel te hard trainen, dat heeft ook niet veel zin. Bovendien raken ze vaak geblesseerd. Het is dus van groot belang de doelen met sporten te koppelen aan een goede trainingsopbouw.”
Waarom schreef je dit boek?
“Wat ik fascinerend vind, is om atleten door gerichte training beter te laten presteren. En, dan gaat het niet alleen om toppers, maar ook om de gewone hardloper die twee keer per week traint. Het kan, je kunt altijd beter worden, als je maar op een effectieve manier traint. Daar gaat dit boek over.”
Wat hebben hardlopers aan dit boek?
“Mijn stelling is: als je wilt hardlopen, moet je trainen, maar als je hardloopt wil dat nog niet zeggen dat je traint. En: zonder planning geen resultaat, maar het schema is nooit heilig. Als je duurlooptraining optimaal wilt maken, moet je mijn boek lezen en gebruiken.”