Nieuws

      Reacties uitgeschakeld voor Nieuws

Antonio de Torres
Eind maart was ik in het Museo de la Guitarra Española in de Zuid-Spaanse stad Almería. Hier raakte ik geboeid door de grote gitaarbouwer Antonio de Torres. Feitelijk was hij ‘De man aan wie we de moderne concertgitaar te danken hebben’, aldus Maurice J. Summerfield. Over de figuur van Torres schreef ik een artikel voor het online geschiedenismagazine Historiek. Het staat, met andere en meer foto’s, ook op deze website: ‘De meest invloedrijke Spaanse gitaarbouwer aller tijden.’

Zoladz
Voor het voorjaarsnummer 2024 van ProLoop, het magazine van Hardlooptrainers Nederland, de vakvereniging van looptrainers, schreef ik een artikel over professor Jerzy Zoladz en zijn methode in de trainingspraktijk. Lees het artikel hier.

Boek presentatie
Afgelopen zaterdag 27-01-2024 presenteerde ik, tijdens een geanimeerde bijeenkomst op de graanzolder van het Nederlands Jenevermuseum in Schiedam, de biografie over de Nederlandse alpinist, expeditieleider, ontdekkingsreiziger en diplomaat dr. Philips Christiaan (Philip) Visser. Lees meer over deze biografie.

Column ProLoop
In het laatste nummer van ProLoop, het magazine van Hardlooptrainers Nederland, stond een aardige column van mijn hand. Lees deze hier.

Dutch Mountain Film Festival
Op 5 november 2023 was ik te gast op het Dutch Mountain Film Festival in Heerlen. Hier werd ik geïnterviewd over de biografie van de alpinist en expeditieleider Philips Christiaan Visser die ik schreef. Deze wordt officieel gepresenteerd op 27 januari 2024.

JONG
Als voorzitter van JONG mocht ik een check overhandigen aan het Jeugdeducatiefonds. We gaan een driejarige verbintenis aan, waarbij wij € 150.000 doneren.

Landelijke Actiedag Ziekenhuizen
Landelijke Actiedag 16 maart 2023 voor een betere CAO-Ziekenhuizen. Ik was als voorzitter FBZ Vakbond voor Zorgprofessionals aanwezig in het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

AIT
Per 1 januari 2023 ben ik gestopt als voorzitter van de Stchting AIT. Mijn twee termijnen zaten er op. Ik heb dit altijd met veel plezier gedaan.

Gedragswerk
Met ingang van 1 januari 2023 ben ik gestopt als penningmeester van Gedragswerk. Ik was tien jaar lang lid van het bestuur en vond het wel genoeg.

Expeditie Karakoram 1922
Ik schreef voor de Hoogtelijn, het magazine van de Nederlandse bergsportvereniging en het online geschiedenismagazine Historiek een artikel over de eerste expeditie naar de Karakoram van Philips Visser en Jenny Visser-Hooft in 1922. Download Hoogtelijn of lees Historiek.

Nieuwe loopgroep voor senioren
Ik ben recent binnen Run2gether een nieuwe loopgroep gestart voor senioren. In Ede Stad van 4 maart 2022 stond er een kort bericht over: lees dat hier.

Voorzitter JONG
Vanaf 1 januari 2022 ben ik voorzitter van het bestuur van de Stichting JONG. Ik ben al sinds 2006 lid van dit bestuur.

Nieuwe termijn als voorzitter FBZ
De Algemene Vergadering van de FBZ – vakbond voor zorgprofessionals – heeft mij unaniem herbenoemd als voorzitter.
Lees hier het bericht van de FBZ.

Artikel in ProLoop
In het novembernummer 2021 van ProLoop, het magazine van Hardlooptrainers Nederland, staat een artikel over mijn nieuwe boekje ’10 KILOMETER HARDLOPEN’.
Lees hier een scan van het artikel.

10 KILOMETER HARDLOPEN
Er is een nieuw boekje van mij verschenen bij Uitgeverij SWP in Amsterdam over hardlopen.
Het beschrijft een trainingsprogramma naar een wedstrijd van 10 kilometer. Bestellen vanaf 1 november 2021.
Lees hier voor meer informatie.

Nieuwe workshops
Binnenkort geef ik weer twee workshops.
Op 20 september 2021 in Lisse over mijn boek ‘Hoe word ik een goede hardlooptrainer?’.
Op 13 oktober 2021 in Zeist over ‘Effectief trainen met hartslagmeter’.

PGGM
Op 4 juni 2021 ben ik benoemd als lid van het Coöperatiebestuur van de PGGM. De PGGM is een coöperatieve pensioenuitvoeringsorganisatie zonder winstoogmerk. Belangrijkste klant van de PGGM is het Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW).

Bartiméus
Vanaf 1 mei 2021 werk ik aan een opdracht als interim adviseur bij Bartiméus Onderwijs in Zeist. Inhoud: adviseren over de organisatie-inrichting van het onderwijs en de herijking van de onderwijsvisie.

Motivatie – hardlopen – ProLoop
Voor ProLoop, het magazine van Hardlooptrainers Nederland, schreef ik het artikel ‘Hoe kan ik atleten coachen op motivatie? Motivatie, hoe werkt dat in hardlopen?’ (april, 2021, p. 31-37). Download het artikel hier.

Blog Skipr
Voor ‘Het Grote Zorgdebat’ op 9 maart 2021 in verband van de komende verkiezingen voor de Tweede kamer, schreef ik in Skipr (25-02-2021) de blog ‘Maak de zorg aantrekkelijker’. Lees het blog hier.

Nieuw boek!
Vandaag 18 februari 2021 is mijn nieuwe boek verschenen: Hoe word ik een goede hardlooptraining. Didactiek van de effectieve duurlooptraining. Voor meer informatie: kijk hier. Bestel als paperback. Ook verkrijgbaar als e-book.

Interimmanagement onderwijs
B&T publiceerde deze maand een heel aardig boekje over interimmanagement in het onderwijs. Er staat ook een interview in met mij. Voor degenen die geïnteresseerd zijn, hierbij de tekst.

ProRun
Op de website van ProRun en in hun digitale nieuwsbrief – 03-01-2021 –  staat een kort artikel van mij. Over doelen stellen, evalueren en beter worden. Lees hier.

Artikel in ProLoop
In het magazine van Hardlooptrainers Nederland PROLOOP (november 2020) staat een artikel van mij met de titel ‘Op latere leeftijd beginnen met hardlopen?’. Download het tekst uit PROLOOP of de originele, iets uitgebreidere versie.

3e Thuiszitterscongres
Het 3e Thuiszitterscongres 2020 was vanwege de maatregelen in verband met het corona-virus al verplaatst van juni naar 15 december 2020, maar wordt nu opnieuw uitgesteld naar 2021. Wel komen er in januari 2021 twee webinars van Logacom over ’thuiszitten’. Bekijk de aankondiging bij Logacom.

Mini-cursus Trainen met hartslagmeter
Maandagavond 9 maart 2020 geef ik een mini-cursus Trainen met hartslagmeter in de Van der Knaap Sporthal in Ede. Download de presentatie hier.

Pluryn Onderwijs
Sinds 15 december 2019 werk ik via B&T, mede in opdracht van de PO-raad, voor Pluryn Onderwijs als projectleider herstelopdracht/bestuursmanager onderwijs a.i.

Workshop/theorie duurlooptraining
Op maandagavond 10 februari 2020 geef ik een workshop over ‘Effectieve duurlooptraining’. Waarom trainen we eigenlijk zoals we trainen?
Van 19:30 tot 21:00 uur in de Van der Knaap Sporthal in Ede. Download de powerpointpresentatie, klik hier.

Buitengewoon
Op maandag 28 oktober 2019 afscheid genomen van de Raad van toezicht van Onderwijsgroep Buitengewoon, waar ik 14 maanden mocht werken als interim-bestuurder. Formele afsluiting van een mooie periode. Voor een kort verslag van mijn werkzaamheden: voor download, klik hier.

Loopscholing kleine horden

ProRun
Deze maand (juli 2019) worden op de website van ProRun, vier artikeltjes van mij gepubliceerd over het thema ‘Vijftig plus en starten met hardlopen’.

Thuiszitterscongres
Kom ook naar het 2e Thuiszitterscongres op donderdag 27 juni a.s. in ’t Spant in Bussum. Interessante inleiders als Marc Dullaert en Bart van Kessel. Mooi programma. Ik mag dagvoorzitter zijn.

Congres Kindcentrum
Op 15 mei 2019 mag ik als dagvoorzitter fungeren op het Jaarcongres Van brede school naar kindcentrum in Utrecht.

Mooie recensie
In het clubblad van de Landelijke Atletiekvereniging Masters (Veteranen) Nederland een bespreking van mijn boek over hardlooptraining. Conclusie: ‘Een uitmuntend geschreven boek zonder poespas van foto’s die er niet toedoen.”

Burgemeester Verhulst neemt het eerste exemplaar in ontvangst van Faas

Heerlijk hardlopen
‘Heerlijk hardlopen’ is het nieuwe boek van Maarten Faas over duurlooptraining. De Edese atletiektrainer overhandigde het eerste exemplaar aan burgemeester René Verhulst na een looptraining. Verhulst, zelf ook actief hardloper, ging mee met de training. Hij vindt ‘Heerlijk hardlopen’ een nuttig boek.
Maarten Faas is looptrainer bij Run2gether in Ede. In ‘Heerlijk hardlopen’ analyseert hij de werkzame factoren in de duurlooptraining en laat zien hoe je deze toepast. Hij schetst hoe je zelf een programma kunt opbouwen. Ook gaat hij in op krachttraining, rekken en strekken, looptechniek en blessures.
Heerlijk hardlopen is te verkrijgen via deze link.

Heerlijk hardlopen
Begin september 2018 verschijnt mijn boek over duurlooptraining ‘Heerlijk hardlopen’ bij Uitgeverij SWP in Amsterdam.
Bekijk de aankondiging bij SWP.

Start interim Buitengewoon
Op 14 mei 2018 ben ik begonnen als interim directeur-bestuurder van Onderwijsgroep Buitengewoon in Venlo. Buitengewoon is de overkoepelende organisatie van zeven scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs, praktijkonderwijs en Advies & begeleiding. Zij biedt kinderen en jongeren met specifieke opvoedings- en ontwikkelingsvragen extra ondersteuning en begeleiding.

Tijdschrift voor Orthopedagogiek

Tijdschrift voor Orthopedagogiek
In het laatste nummer van het Tijdschrift voor Orthopedagogiek van 2017 publiceerde ik een artikel over ‘De tien grote dilemma’s van de orthopedagoog’.

Selfhelp Group for Cerebral Palsy
Met mijn vrouw Afien bracht ik, als bestuurslid van de Stichting JONG, in Kathmandu in Nepal een bezoek aan Selfhelp Group for Cerebral Palsy (november 2017). Dit is een prachtige organisatie voor hulpverlening, dagbehandeling, onderwijs en thuishulp voor gezinnen met kinderen met een aangeboren hersenafwijking. Ik was hier samen met het voorzitter van het bestuur van Holland Building Nepal en diens vrouw.
Bekijk de website van Selfhelp Group for Cerebral Palsy.

Kirian Namasté
Met mijn vrouw Afien bracht ik in november 2017, als bestuurslid van de Stichting JONG, in Kathmandu in Nepal een bezoek aan Kiran Namasté. Dit is opvanghuis voor ongehuwde moeders met een buitenschoolse opvang voor hun kinderen. We bekeken ook het naaiatelier van dit centrum.

Tijdschrift voor Orthopedagogiek

Special over passend onderwijs
Met Inge Schrooten deed ik de redactie van een themanummer van het Tijdschrift voor Orthopedagogiek – juni 2016. Een special over passend onderwijs en de toekomst van het speciaal onderwijs. Met Bert Reuvecamp schreef ik ook een artikel – ‘Hoe ziet het speciaal onderwijs eruit in 2026’ – voor dit themanummer.
Hoe ziet het speciaal onderwijs er uit in 2026?

De Marathon revolutie

De Marathon Revolutie
Publicatie van een analyse van de het boek ‘De Marathon Revolutie’ van Stans van der Poel op de website van PRORUN.
Lees het artikel hier.