De marathon revolutie van Stans van der Poel

      Reacties uitgeschakeld voor De marathon revolutie van Stans van der Poel

Train niet meer dan 14 km.

Marathon revolutie?
Met gemak een marathon uitlopen: voorbereiding 15 weken 4 trainingen per week met een maximale afstand van 14 kilometer. Dat is interessant. Stans van der Poel en Koen de Jong schreven het boekje ‘De marathon revolutie. Train niet meer dan 14 km.’ Eerder kwamen ze in het nieuws over dit onderwerp met een publicatie over ‘Sportrusten’ en het boek ‘Ik, de hardloper’.

De revolutie zit dan in de 14 kilometer, want in de normale, traditionele voorbereidingsprogramma’s voor een marathon zitten lange duurlopen van 25, 30, 32 en soms wel 35 kilometer.
Van der Poel zweert de lange duurlopen af als voorbereiding op de marathon. Ze heeft daarvoor een volgens mij valide redenering. Toppers lopen een 30 kilometer training in 2 uur. Maar een gemiddelde loper van 4:15 uur op de marathon heeft 3:30 uur nodig voor een dergelijke training. Dat is zeer belastend voor spieren, pezen, aanhechtingen en de gewrichten. Vaak is er in het vervolg van het voorbereidingsprogramma dan nauwelijks tijd voor effectief herstel. Gevolg: de prestatiecurve buigt naar beneden af, een loper wordt eerder langzamer dan sneller en blessures spelen op.

Stans van der Poel

Ik schreef over dit boek een artikel voor ProRun met een analyse en een vergelijking met de ‘klassieke’ trainingsprogramma’s voor de marathon.
Lees het originele artikel op PRORUN.
Of download mijn algemene versie van dit artikel
De marathon revolutie van Stans van der Poel.